Rysk underrättelsetjänst undergrävde Demokraterna med stöd av?

Publicerat den Uppdaterat den

Politico har gjort en sammanställning av Trumps kopplingar till Putin,  i 7 olika kartor eller kluster här redovisas den andra. Dock ska sägas att undersöker man kopplingarna längre tillbaka i tiden finner man ett nätverk som när det nystas upp kan bli överväldigande. När New Yorks borgmästare Rudy Giuliani rensar ut den italienska maffian har han också gjort plats för ryska oligarker. Samarbetet mellan Giuliani och Trump är nu också officiellt formaliserat.

President Donald Trump tillkännagav att den tidigare borgmästaren Rudy Giuliani i New York City ingår i Vita Husets Team och fått i uppgift att förbättra cybersäkerheten både inom regeringen och den privata sektorn.

Tidningen Washington Post uppgav 15 juni att FBI utreder om Trump kan ha gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak när han sa till förre FBI-chefen James Comey att han hoppades att FBI kunde släppa utredningen om förre säkerhetsrådgivaren Mike Flynn som avskedades efter att ha avslöjats med grumliga lobbyinginsatser och oegentliga informationer till rysk underrättelsetjänst.

Även Obama kom att avskeda Flynn från en liknande tjänst 2014 och varnade Trump för att anställa Flynn. Men Flynn hade redan då ett samarbete med Trump. Det är också klarlagt att Flynn av Turkiet fått $ 530 000 för att producera en kritisk ”dokumentär” om Fethullah Gulen, en turkisk präst som lever i exil i USA och som Erdogan vill få utvisad anklagad för landsförräderi. [1] Flynn har fått $45,000 i ersättning från Russia Today för att uppträda också där.

Jason Chaffetz,  en republikan från Utah, ledamot i representanthuset och ordförande i undersökande utskottet, framförde allvarlig kritik mot Flynn och menade att hans ersättning för information till Ryssland bröt lagar om delgivning av upplysningar [till främmande makt] [2].

”Som en tidigare militär officer kan du helt enkelt inte ta emot pengar från Ryssland, Turkiet eller någon annan,” sa Chaffetz. ”Och eftersom han tog emot de pengarna, var det olämpligt och det har konsekvenser för en lagöverträdelse.”

Representanthuset, som också undersöker ryska ingripanden i valet, utdömde en stämning mot Flynn och meddelade Flynn att han skulle överlämna relevanta material. (The Guardian)

Det framkommer av telefonlistor att Michael Flynn diskuterat i telefon med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kislyak. Ämnet har varit hur man kan häva sanktionerna mot Ryssland när Trump tar över, trots att Obamas administration samtidigt förbereder sig för att skärpa dem. Detta strider mot amerikansk lag, eftersom Trumps administration inte hade tillträtt än.

En outredd fråga handlar om Trumpadministrationens samröre med eventuella ryska trollfabriker, amerikansk PRbyrå som engagerat ett stort antal lobbyister för att sprida falska uppgifter och förtal om Hillary Clinton. Assanges hämndaktioner är bara en del av detta. Flynn är också en marionellt som kommer att följas av flera i Trumpadministrationens tjänst. När Trump svär sig fri och påstår sig inte veta så blir statistiken en stöd för att han ljuger.

Timeline januari-februari 2017, Flynns ryska kontakter

  • Mitten av januari 2017: Samtalet rapporteras i media. Dagen efter förnekar Flynn, i samtal med vicepresident Mike Pence att de pratat om sanktionerna. Pence för detta vidare till medierna.

  • Slutet januari: Sally Yates, tillförordnad justitieminister,  informerar Vita huset att Flynn troligtvis ljugit om innehållet i samtalet. Hon varnar för att Flynn kan bli utsatt för utpressning av Ryssland, eftersom de visste om att Flynn ljugit för presidenten och vicepresidenten.

  • 9 februari: Washington Post avslöjar att samtalet mellan Flynn och den ryske ambassadören faktiskt handlade om sanktionerna. Flynn förnekar återigen.

  • 13 februari. Trumps rådgivare Kellyanne Conway säger att Vita huset har ”fullt förtroende” för Flynn. Tre timmar senare avslöjar Washington Post att Sally Yates hade informerat Vita huset om att Flynn ljugit för Pence. Ytterligare tre timmar senare avgår Flynn.

  • Enligt Sean Spicer har president Trump känt till Flynns ryska kontakter i 18 dagar. Men Donald Trump hävdade ombord på Air Force One att han inte visste någonting om några ryska kontakter.
  • 14 februari: Efter att Flynn sparkats kräver flera tunga politiker en total genomlysning av kopplingen mellan Trumps administration och Ryssland.

  • 15 februari: Skandalen växer: Flera amerikanska medier avslöjar Donald Trumps kampanjstab – och flera av hans närmaste rådgivare – hade tät kontakt med Rysslands underrättelsetjänst under valrörelsen. En av dem som anklagas för kontakter är Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort. Det framkommer av telefonavlyssning och samtalslistor.

KOMMENTAR

Frågeställningen om sanktionerna skulle kunna beröra den ryska befolkningen lika mycket som den ryska staten och dess ekonomi. Man skulle därför kunna se ambitionen att få bort sanktioner som en god gärning och som en diplomati som skulle kunna gynna världsfreden. Problemet är att Trumps komplicerade affärsmässiga intressen med ryssar upprättade redan i början av 1994 vilket gör att detta möjligen inte alls har med befolkning att göra utan enbart privata fastighets- och oljeintressen. Oavsett syfte är tillvägagångssättet enligt amerikansk lag olagligt och man kan spåra oegentliga kontakter mellan Flynn och rysk underrättelsetjänst långt tillbaka i tiden. Lobbying tillåter inte ett utbyte av statshemlig information till främmande fientlig makt. Därför tvingades Flynn att avgå. Det visar sig också att Trump Tower har starka samband med ryska statliga och ryska affärsintressen som ekonomiskt satsat i Trumps fastighetsimperium och fysiskt befolkat delar av också Trump Tower. Detta gemensamma projekt grundlades redan 1987. Så är det någon som i Trump Tower har förutsättningarna till god avlyssning så är det ryssen. Därav möjligen Trumps dunkla replik om att ”någon annan kanske har inspelningar” från Trumps möten med Comey. En som dock borde ha sådana inspelningar är Giuliani, det var ju just inspelningar som var hans specialitet då man kom åt maffian. Det har ju också framkommit att det skulle kunna finnas inspelningar (ljud och bild) från Trumps sexuella aktiviteter i Ryssland under miss Universumtävling där. Man har då diskuterat huruvida Putin har hållhakar på Trump.

Trump’s efforts to develop business in Russia date to 1987. In 1996, he applies for his trademark in that country. Discussing ambitions for a Trump hotel in 2007, he declares, “We will be in Moscow at some point.”

/BP

Referenser

1) Trump-Russia inquiry to examine grand jury findings on Flynn’s foreign lobbying LÄNK

2) Michael Flynn’s Russia payment likely broke disclosure laws, lawmakers say. LÄNK

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s