Vad var syftet för Putin att hjälpa Trump vinna valet?

Publicerat den Uppdaterat den

Politico har gjort en sammanställning av Trumps kopplingar till Putin,  i 7 olika kartor eller kluster här redovisas den första.

När FBI-chefen James Comey gjorde sin utredning av Rysslands påverkan på USA’s presidentval 2016 kom det fram så besvärande uppgifter att Trump fann det angeläget att sparka Comey.

Biträdande justitieminister Rod Rosenstein utsåg den 17 maj den förra FBI-chefen Robert Mueller till att leda en specialutredning kring de ryska försöken att påverka valet 2016 – och spåra eventuella kopplingar till Donald Trump eller någon i hans kampanj.

I ett brev författat av Rosenstein, som CNN tagit del av (PDF), ges Mueller långtgående befogenheter att utreda frågan på det vis han anser lämpligt och att åtala personer som kan anses skyldiga till brott antingen i en specifik koppling mellan Trump och Ryssland eller till ”alla fall som dyker upp eller kan komma att dyka upp under utredningen”.

Efter det har Trump avsatt sin FBIchef så kan han knappast avsätta Mueller istället ligger biträdande justitieminister Rod Rosenstein illa till.

Politico anser att det råder ingen tvekan om att det finns en spindelväv av förbindelser mellan Trump, hans medarbetare och Rysslands president Vladimir Putin; – vissa offentliga, några privata, några uppenbara, andra mer skumma.

Trump säger att alla hot om att ha spelat in samtalen med Comey var för att Comey skulle berätta sanningen. Detta är ett påstående som blir självmotsägelsefullt givet alla uttalande för att förmå Comey att hålla tyst. [1]

Men låt oss då utgå att från att Trump lyckades med detta påstådda syfte att förmå Comey berätta vad samtalen med Trump gick ut på.

FBI bedrev en utredning om Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet. I utredningen figurerade den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, utpekad som kontaktman för Ryssland.[2]

Trump försökte först förmå Comey att släpp undersökningen av Flynn (”He is a god guy”) och sedan försökte Trump pressa Comey att lägga ner utredningen om Trump-administrationens kopplingar till Ryssland. Detta är inte bara ett regelbrott utan direkt olagligt.

Mike Flynn fick avgå därför att han påstods inte hade berättat för Trump om sina möten med ryska regeringsrepresentanter.

Skulle Flynn egenmäktigt utan order från Trump ha gjort detta [mött ryska regeringsrepresentanter för att medverka till att Trump skulle vinna valet]? Det är inte bara osannolikt det är lögn. Frågan är hur det ska bevisas. Ställ Trump inför riksrätt! [3]

Trump ska under den privata middagen med Comey två gånger ha krävt lojalitet av Comey.

Politico har kommit fram till 7 olika kartbilder för att analysera dessa Trump-Putin kopplingar. [4]
Det står nu klart att Putin har givit direkt order om att sabotera det amerikanska presidentvalet 2016 för att Trump skulle kunna besegra Clinton. I detta ingår Assanges wikileaks för att lägga fokus på Clintons mail vilket sammanföll med Trumps skanderande att kasta Clinton i fängelse. Man fann inget graverande i dessa Clintonmail enligt de undersökningar som gjorts. Men det skapade uppståndelse och det är Trumps strategi. Sedan kom Pizzagate. Återigen en av Trumpadministrationen skapad skandal som saknar substans men ytterligare undergrävde Clinton. För att kunna sprida sina undergrävande av Clinton har Trump även anlitat en PR firma stationerad i USA som har ett samröre med Putins ”Russia Today”.

Denna landsomfattande kampanj iscensatt av Putin, påstås av republikaner inte ha haft effekt på valutgången. Och frågan är hur man ska beskriva kampanjen: ”Vladimir Putin gav ryska hackare order att hjälpa Donald Trump” Länk eller ”Report: Putin’s Election Hacking Was About Hurting Clinton”. Och vad är skillnaden? Hjälpa Trump – rasera Clinton. Resultatet är ju detsamma.

Spindelvävens ytterligare 6 kluster presenteras i kommande artiklar.

/BP

1) Trump behövde 14 dagar för att formulera sig om hans påstådda inspelningar. De finns inte!

2) Den avsatte FBI-chefens förödande anklagelser mot president Donald Trump

3) Critics Already Talking Trump Impeachment After Flynn

4) All of Trump’s Russia Ties, in 7 Charts

PDF

Annonser

En reaktion till “Vad var syftet för Putin att hjälpa Trump vinna valet?

    […] Men förnekar ryska samband Vad var syftet för Putin att hjälpa Trump vinna valet? […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s